OMAN KODIN PLUSSAT JA MIINUKSET


Ei varmaan saisi sanoa että "oman kodin plussat ja miinukset" - kotihan on loppujen lopuksi täysin syyntakeeton molempiin. :-) Että jos tässä nyt jotakuta on kiittäminen ja kiroaminen, niin ihan vaan itseämme, jotka olemme sen oman kotimme suunnitelleet. .-)

Suunnittelutyössä onnistuimme omasta, hyvin subjektiivisesta näkövinkkelistä katsottuna seuraavissa asioissa (TOP3):
 

Rakennusmateriaalin valinta. Betonielementeistä rakentaminen osoittautui heti alkumetreillä "meidän jutuksemme". Saimme kivitalon suhteellisen nopealla aikataululla ja paikoin valmista pintaa, jolle emme ole tehneet mitään sen jälkeen kun möhkäleet tontillemme tuotiin. Tai no, kyllä ne on moneen kertaan harjattu betonipölystä, imuroitu ja pesty päälle.

Tilanjako.
Kolmikerroksisuus ei ollut ensisijainen tavoitteemme, mutta hankkimamme tontti ei antanut meille kovin montaa kilpailevaa vaihtoehtoa. Pakotettu kolmikerroksisuus mahdollisti meille kuitenkin sen, että saimme jaettua toiminnot meidän kannaltamme järkevällä tavalla: kellarissa on tilat huoltotoimille (sauna, kodinhoitohuone, harrastetila, tekninen hermokeskus), keskikerroksessa on kodin julkitilat ja ylimmässä kerroksessa yksityiset makuuhuoneet. 

Keittiö.
Olen varmasti muutamaan otteeseen huokaillut, miten pitkään ja hartaasti meillä suunniteltiin keittiötä, mutta nyt se on sellainen, ettei siitä mitään puutu - paitsi kaasuliesi. :-) Vaikka eniten keittiön osalta aikaa uhrattiin kalusteisiin, myös keittiön sijainti oli asia, joka puhututti suunnitteluvaiheessa. En halunnut keittiötä suoraan olohuoneen jatkeeksi, vaan vähän syrjään ilman että isot umpiseinät ovat rajaamassa sitä omaan nurkkaansa. 

Vaikka fiilikset ovat voittopuolisesti plussan puolella, kyllä niitä kirosanojakin on ilmoille välillä päästetty nimenomaan omaan suunnittelutyöhön liittyen (FLOP3):

WC- ja märkätilojen pintamateriaalivalinnat.
Olisimme tarvinneet ehdottomasti innovatiivisempaa otetta valintoihin - leimattiinhan ne tylsiksi ammattilaisenkin toimesta. Vetoamme jaksamattomuuteen, mikä on oikeastaan ihan väärin. Joten seuraavan kerran kun oikein väsyttää, kannattaa pitää mielessä, että niitä väsyneitä päätöksiä pitää sitten kestää seuraavat vuodet.


Kylpy-/poreammeen puute. Luulin, etten ole kylpy- tai poreammeihmisiä, enkä varmaan ihan pesunkestävä olekaan, mutta pieni ammeellinen luksusta olisi kyllä loppuviimeksi passannut minullekin. 

Parketin sävy. Valitsemamme valkolakattu parketti ei väldesti ollut paras valinta. Päädyimme siihen, koska meillä oli edellisessä kodissamme hyvin tumma parketti, mikä vähensi kotiimme tulvineen vähäisen valon määrää entisestään. Nyt meillä on kuitenkin valossa kylpevä koti, joka olisi tarvinnut valolle voimakkaamman vastaparin kuin mitä valkolakattu parketti ikinä kykenee olemaan. Myös betonin kanssa lämminsävyisempi puu olisi toiminut paremmin kuin halju lattiamme.  

Sellaiset topit ja flopit. Voihan se hyvinkin olla, että lista tuosta elää ja kasvaa pituutta, mutta nyt tuntuu tältä. :-)

Iloista viikonloppua! Meillä on tiedossa ainakin synttäribrunssia, jalkapallo-ottelua ja uimakoulua. Jossain välissä pitäisi ehtiä vaihdella parin lampun paikkaa ja tehdä vähän viikolta "jääneitä" töitäkin. 

5 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä :) Onneksi teidän miinukset ovat kuitenkin aika pieniä, joten hyvin olette suunnittelussa onnistuneet. Pintamateriaalivalintojen lopullisuus oli hyvä muistutus itselleni, sitä kun helposti unohtaa tuollaiset "pikkujutut"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keksin heti tänään uuden arjessa harmia tuottavan asian, nimittäin "puuttuvat" pistorasiat. Vaikka meistä tuntui, ettei elementteihin muuta tullutkaan kuin koloja pistorasioille, niin silti eteen on tullut sellaisia paikkoja, joissa pistorasia uupuu. Eli sähkösuunnitelmaa tehtäessä pitäisi osata hahmottaa omaa arkeaan tosi pitkälle ja melkein päättää, että "tuohon tulee sohva, tuossa on pöytä ja tähän on tultava pistorasia". Me olemme alkaneet haaveilla olohuoneen sivupöydän ylle ripustettavasta kattovalaisimesta, mutta näillä asetuksilla se taitaa sellaiseksi myös jäädä.

      Poista
    2. Nyt kun on mm. langattomia kännykköjen latauspisteitä, niin luulisi että kohta on markkinoilla langattomia latauspisteitä vähän joka laitteelle. Valaisimille vastaava taitaa vaatia vielä enemmän kehitysttyötä - ei taida ehtiä meidänkään kodin remonttiin ;)

      Poista
  2. Ostaessa jo rakennetun talon pääsee siinä suhteessa vähemmällä, että nämä "miinukset" häiritsevät vähemmän, koska alusta pitäen on selvää, että pohjaa ei voi, ainakaan radikaalisti, muuttaa. Suunniteltaessa omaa taloa, kuvitelma, että kaikki on mahdollista on totaalisen väärä ja kompromisseja joutuu tekemään todennäköisesti enemmän. Teillä kuitenkin "miinukset" ovat pieniä joten tähän suhteutettuna hieno homma!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kompromissiasia on ihan totta. Meidän kohdallamme suurin kompromissi jouduttiin tekemään talon ulkoasun kanssa. Punainen ei ikinä ollut talon värinä lempivärini, eikä se tosiaankaan ole sitä nytkään, mutta niin vaan punaisessa asutaan. :-) Olisin myös toivonut ulkomuodoltaan moni-ilmeisempää taloa, mutta kaupungin määräyksillä tiukasti lastattu tontti ei mahdollistanut muuta kuin kantti kertaa kantti -talon. Se on varmasti isoin murhetus, mutta ei (onneksi) vaikuta talon toiminnallisuuteen eikä pakottanut meitä luopumaan mistään.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...