SAUNAKANSAA


En ole koskaan ollut mikään saunojaihminen, mutta uuden kodin myötä olen pikkuisen opetellut  ja oppinut olemaan. A ja S saattavat käydä saunassa useampanakin iltana viikossa, minulle riittää edelleen pelkkä viikonloppusauna, useimmiten lauantai-iltaisin.

Sauna oli itse asiassa tiloista ensimmäinen, joka rakennustyömaallamme saatiin valmiiksi. Se on alusta loppuun isäni nikkaroima, ja oi, olemme siihen älyttömän tyytyväisiä. Tilaa on ruhtinaallisesti ja pintansa viileänä säilyttävä lauteisiin integroitu Nuoska-kiuas on loistovalinta lapsiperheelle. Kiuasta pystyy KNX-ohjauksen ansiosta ohjailemaan vaikka lenkkipolulta ja kotioloissa saunan päällelaitto onnistuu pukuhuoneeseen sijoitetulta ohjausnäytöltä käsin.

Alussa kyllä ihmettelimme kovasti, että miksi kiuas jaksoi pihistä hädin tuskin 68-asteisena, vaikka tehoja siinä on 10,5 kW:n edestä. Onneksi bongasimme Habitare-messuilla Tulikiven näyttelyosaston ja kävimme siellä kummastelemassa asiaa. Pitkään ei tarvinnut tilannetta kuvata, kun Tulikiven asiantuntija tiesi jo kertoa, että olimme ahtaneet kiukaamme liian täyteen kiviä. Ja siitä tosiaan oli kyse. Kun kiviä oli roudattu sylillinen pihalle, on Nuoskakin siitä asti jaksanut lämmetä toivomiimme asteisiin. :-)


Ihan parhautta saunassa on sen tuoksu, joka saunapäivinä leijailee yläkerroksiin asti. Moista en koskaan kokenut vanhassa kodissamme, joten kaipa se on uusien saunojen mukanaan tuomaa ylellisyyttä. 

Saunomisiin! 

6 kommenttia:

 1. Hyvännäköinen sauna! Kommentoisitko lauteista hieman, todella hyvännäköiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä hei, ja kiitos! :-) Nuo meidän lauteemme on tehty lämpökäsitellystä haavasta ja vähän leveämmästä laudasta kuin tapana tupppaa olemaan. "Keskimmäinen laude" taas on enemmänkin tasanne kuin mikään varsinainen laude. Takaseinän penkki on kiinteä, mutta sivuseinällä olevaa penkkiä voi liikutella tuolla tasanteella mihin haluaa. Saunan seinät ja katto on puolestaan naputeltu magnoliasta, joka sekin on (kai) lämpökäsiteltyä. Magnolia ja haapa tuntuvat käyvän hyvin yksiin, joten kontrasti niiden välillä on hyvin pieni. Myös se, että molemmissa on käytetty leveämpää lankkua, tekee yleisilmeestä rauhallisen. Ja tuo tasanne, se on tosi oiva lapsiperheessä, jossa saunaankin tupataan tuomaan laatikollinen kavereita. :-) Ei tarvitse pelätä tippumisia, kun tilaa on suuremmillekin joukkokohtauksille muoviukkelien kanssa

   Poista
 2. Ihanan näköinen sauna! Isälläsi on selvästi taito käsissä. Millainen tuo kiuas on, pysyykö se todellakin pinnaltaan viileänä saunoessakin? Onko se teillä "keskimmäisessä lauteessa" integroituna? Roiskuuko löylyä heittäessä vesipisaroita ympäriinsä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hän on tosiaan ehtinyt vuosien saatossa muutaman saunan nikkaroida, joten meillä oli täysi luotto tekijään. :-) Tuo valkoinen "kaakeliosa" ei tosiaan lämpene lainkaan, eli siinä "kärsii" kyllä jalkojaan pidellä. Kivet tietysti ovat tulikuumia, mutta laidat nousevat sen verran korkealle, etteivät kivet (oikein laitettuina!) yllä laitojen reunamille. Kiuas on integroitu tasanteeseen - tai siis siinä on reikä, jossa on neliön muotoinen korkea lieriö, joka ulottuu lattiaan asti. Tuo valkoinen kuori on siis ihan silmänlumetta ja keino naamioida "tavallinen" korkea kiuas vähän erinäköiseksi. Nuoskasta on saatavana myös korkea lattiamalli ja senkin huomasin, että tätä nykyä kiuasta saa myös mustana. Viime keväänä tarjolla oli vain valkoinen vaihtoehto - tosin todennäköisesti olisimme päätyneet siihen joka tapauksessa. Vettä en ole huomannut kiukaan roiskivan, tämäkin kai siitä syystä, että kivet ovat ikään kuin laitojen sisällä.

   Poista
 3. Hei, upea sauna todella. Pysyykö varpaat lämpimänä vaikka kiukaan yläreuna on korkeammalla kuin alalude

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitos. :-) En ole itse asiassa koskaan kiinnittänyt huomiota asiaan, ja sen perusteella otaksun, että varpaita ei palella. Kylmä on nimittäin olotila, jota en siedä yhtään ja jos varpaitani palelisi saunassa, otaksuisin kaikkien kuulleen asiasta ja minun menneen saunalakkoon. :-)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...