KIIKARISSA KEITTIÖ


Sain eilen vihdoin ja viimein kuvattua muutaman ruudun keittiötä. Tarkoitus oli demota piiloutuvaa pesuallastamme, mutta hui sentään, se olikin lopulta aika vaikeaa vaikka miten koitin taituroida. Sen takia tästä tuleekin nyt tällainen koko-keittiö-kerralla-esittely.

Aloitan saarekkeen ikkunapäästä. Siellä on induktioliesi ja pöytätasoon upotettu pistorasia. Näiden keittiössä vietettyjen kuukausien perusteella näkisin kernaasti pöytään upotetun pistorasian myös toisessa päässä saareketta, sillä siellä on isompi työskentelytila. Välillä tuntuu myös vähän hullulta vatkata kermavaahtoa tai käyttää tehosekoitinta ruokailutilan puolelta käsin.

Kun kannoillaan kääntyy ympäri, päätyy katselemaan toista päätyä saarekkeesta. Siellä on tiskiallas ja arkiruokailuun varattu tila. Tiskiallas on nyt tuossa kuvassa "piilossa", eli altaan päällä on lisävarusteina ostetut valutusallas ja leikkuulauta. Allas on Franken Centinox ja hana Moran Styxx. joihin molempiin olemme olleet todella tyytyväisiä.
 

Kun katse on saarekkeeseen päin, selän taakse jää korkea kaappirivistö, jolla on mittaa 4,8 metriä. Sen sisuksista löytyy kaikenlaista, muun muassa astiakaappi, jonka avohyllyille on kasattu arkiastiat. Avohyllyjen alla on pieni työskentely-/laskutaso ja kolme metrin levyistä laatikkoa vähän harvemmin käytössä olevia tarjoiluastioita ja lautasia varten.
 
Kuvitelmissamme oli, että olimme tilanneet "astiakaapin" ovet samanlaisina sisäänkääntyvinä ovina kuin uuni- ja mikrokaappien ovet, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Uunin ja mikron kannalta tuollaiset ovet ovat kuitenkin ehdottomat. Ja koska haluamme näkymän pysyvän suhteellisen siistinän silloinkin, kun ovet ovat auki, on kaikki ovien takaa löytyvä piilotettu kaappeihin tai laatikoihin. 

Näin jälkikäteen olen sitä mieltä, että meidän olisi ehdottomasti pitänyt pitäytyä alkuperäisessä ideassamme hankkia mikron alle lautaslämmitin tasaamaan kapistusten välistä epäsuhtaa. Se häiritsee niin julmetusti nääs. :-)


Oi, unohdin  vallan ottaa kuvan kuivatuskaapistamme, joka on rakennettu yhteen saarekkeen laatikoista. Tiskikaappi on niin loistava keksintö, ettei siitä hevillä halua luopua. :-) Ja televisio, voi ei. En alkujaan ollut lainkaan otettu ajatuksesta, mutta on myönnettävä, että usein yksin syödessäni päädyn tuijottamaan sitä, samoin ruokaa laittaessani. Varsinkin, jos ruudusta tulee ihan mitä tahansa ruuanlaittoon viittaavaa. :-)


All- in-all luulen meidän molempien olevan tyytyväisiä keittiöömme. Tilaa on reilusti useammalle kinkokille ilman, että olemme toistemme esiliinoissa kiinni. Silti eri toiminnot eivät kuitenkaan ole metrien päässä toisistaan. Corian on osoittautunut hyväksi työskentelytasomateriaaliksi ja kalusteet ovat kotimaista puusepän työtä parhaimmillaan. Alkuperäinen keittiöbudjettimme ylittyi kyllä, mutta katsoimme keittiön tilana sellaiseksi, että se sen ylityksen ansaitsi.

Hui, en ole tainnut ikinä julkaista näin montaa kuvaa. :-) 

Mukavaa viikkoa!

11 kommenttia:

 1. On kyllä upea tuo keittiönne, niin kuin koko kotikin! Ihanan suuri saareke ja kaapistoseinällä pituutta :) Näkisin mielelläni kuvan myös siitä laatikossa olevasta kuivauskaapista, sillä meillekin sellaiselle on tila varattu, mutta toteutus vielä vähän auki.

  VastaaPoista
 2. Hei, ja kiitos kovasti. :-) Värvään S:n ottamaan kuvan siitä kuivauskaapista - tai paremminkin -laatikosta. Vähän ensin arvelutti uhrata moiselle kokonainen laatikko (aivan kuin puolikasta edes pystyisi :-), mutta ei sitä kyllä ilmankaan toimeen tule. Mitään astiastojahan siellä ei kerralla kuivateta, mutta kyllä sinne pari kattilaa ja paistinpannu kerralla on saatu sullottua. :-)

  VastaaPoista
 3. Hienoa on! Mitkä tuon saarekkeen mitat ovat? Käytättekö lähinnä sitä työskentelytasona esim. leipoessa, vai onko avohyllyjen allakin kätevää tasotilaa sellaisia hommia varten? Syöttekö tuossa saarekkeen avoimessa päässä? Meille on tulossa 2200 x 1000 mm niemeke liesitasoineen ja istumapaikkoineen, enkä oikein yhtään osaa kuvitella, miltä se näyttää käytännössä (vaikka meillä itse asiassa on prikulleen samankokoinen ruokapöytä...).

  VastaaPoista
 4. Hei, tuolla meidän saarekkeellamme on pituutta 3600mm ja leveyttä 1000mm. Laatikostojen (ja kaappien) osuus tuosta saarekkeesta on 2400mm, ja keittiön puolella kaapit ja laatikot ovat normaalisyvyisiä ja ruokailutilan puolella kapeampia, muistaakseni 350mm. Tuosta saarekkeesta jää siis 1200 pätkä, joka on auki molemmilta puolin ja jossa meillä on tilaa neljälle arkisyöjälle. Käytämme tuota kaistaletta toki myös ruuanlaittoon ja leivontaan, eli työskentelytilaa on liesi (700mm) ja tiskiallas (500mm) poislukien sellaiset 2400mm - tosin eiväthän allas ja liesi koko saarekkeen leveyttä vie, eli kokkeja mahtuu kyllä niillekin main, jos yllättäen sellainen tarvis tulisi.

  Mitä tulee siihen astiakaapissa olevaan työskentely-/laskutasoon, niin siinäkin voisi hyvin suorittaa ruuanlaittoon/leipomiseen liittyviä toimia. Avohyllyt ovat sen verran kapeita, että tasosta hyllyjen alle jäämätöntä tilaa on 40 senttiä. Muistaakseni kaappi kulki keittiösuunnitelmissa nimellä "aamiaiskaappi", sillä meidän oli/on ollut tarkoitus sijoittaa tuolle tasolle katseilta piloon kaikki kahvinkeittimet ja leivänpaahtimet. Kaappi on kyllä sähköistetty (siis siellä on pistorasiat), mutta kun meistä ei kumpikaan juo kahvia ja uusi leivänpaahdinkin on vielä hankkimatta, niin tuota tarkoitusta ei vielä olla päästy elämään todeksi. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mitoista! Kuulostaa siltä, että siinä on ruhtinaallisesti tilaa kokkailla. Tuollainen aamiaiskaappi olisikin ihana. Heräsin ajatukseen vasta siinä vaiheessa, kun talo oli jo keittiön osalta aika muotoiltu eikä siihen ole tulossa aamiaiskaapiksi sopivaa tilaa. Mikäpä sen ihanampaa kuin sulkea koneet näkyvistä ja jättää aamukiireen leivänmurut piiloon ovien taakse ;).

   Poista
 5. Kiitos valtavasti postauksesta! Taisin olla se, joka pyysi kuvan siitä piiloon menevästä altaasta - ja hyvän kuvan nyt sainkin. Ja paljon enemmän! Mahtavat nuo sisääntyöntyvät ovet, kertakaikkiaan. En ole aikaisemmin näihin törmännyt, joten laitetaan ne samantien meidän pinterest-taululle :) Erityisesti arvostan myöskin juuri tuollaisia käyttökokemuksia esim. saarekkeessa olevista pistorasioista, joita pitäisi olla molemmissa päissä, koska ei sellaista tule itse välttämättä keksineeksi. Teillä on aivan mahtava keittiö. Minäkin odotan jatkoa keittiön esittelysarjalle kuivauskaapin esittelyn muodossa. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä kiitellä. Itse olin hieman kahden vaiheilla, että onnistuinkohan ollenkaan toteuttamaan alkuperäisen pyyntösi, mutta hyvä jos kuvista sai siltäkin osin selkoa. :-) Kuivauslaatikon kuvauspyyntö on välitetty S:lle, samalla kertaa voisin esitellä myös saarekkeen lattiarajassa olevaa rikkaimuria, johon olen ihan pihkassa. Jopa niin, että tunnustan kerran lakaisseeni(!) ylimmän kerroksen ja kiikuttaneeni sitten roskat keittiön rikkaimurin nieltäväksi. Niin loistava keksintö se on - ja täysin S:n aikaansaannosta, että meille tuli sellainen. :-) Palaamisiin siis!

   Poista
 6. Uusi lukija ilmoittautuu! Todella kiva tuo teidän aamiaiskaappinne, pitkään harkitsin myös sellaista. Päätettiin kuitenkin lopulta jättää se pois kun sitä ei järkevästi keittiöömme saa tai olisi pitänyt tinkiä muista jutuista. Meillä talo alkaa nousta vasta keväällä, mutta keittiökaupat on jo tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja tervetuloa! :-) Meillä taisi lopulta vierähtää puoli vuotta keittiösuunnitelmien kanssa, vaikka totista yhteistyötä tehtiin vain yhden toimijan kanssa. Tuo aamiaiskaappi-idea tuli muistaakseni toimittajalta. Kaappitilaakaan ei ovien takaa löytyvien laatikkojen ja avohyllyjen ansiosta paljoa menetetty.

   Onnea omaan koitokseenne! Uusia projekteja on kiva seurata ja ihastella toisten kekseliäisyyttä ratkaisujen osalta. :-)

   Poista
 7. Terve! Minäkin olen löytänyt blogiisi tuon hienon kaappi-idean kanssa missä ovet kääntyvät rungon sisään. En vain osaa selittää miten mekanismi toimii omalle keittiöntekijälleni. Osaatko sinä kertoa millaiset saranat siinä käytännössä on..? Kiitos jo etukäteen. -katriina

  VastaaPoista
 8. Minua kiinnostaa myös tuo rungon sisään kääntyvä mekanismi. Kuulisin siitä mielelläni lisää, tiedätkö kenen valmistajan nuo mekanismit ovat?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...