TUMPSIS TÖMPSIS BETONILLA
Monet ovat viime aikoina hurahtaneet parketin sijasta betonilattiaan - myös me muiden muassa. Ja oho, vuoden yhteiselon jälkeen sitä kuvittelee jo osaavansa listata paperille lattiavalintansa plussia ja miinuksia. :-)
Betonilattia on kai mahdollista tehdä itsekin, mutta vajaavaisilla taidoillamme päädyimme ammattilaisten tekemään elämyslattia plussaan. Ammattilaisjäljestä huolimatta lattian ensimmäisestä versiosta ei ihan tullut sellaista kuin ajattelimme. Väri oli ookoo , samoin kiilto, mutta sinne tänne oli ilmaantunut jotain ihme reikiä ja paikoitellen näytti siltä kuin kuorma-auto olisi käynyt jättämässä renkaan jälkensä lattiaan. Lattianvalajat hoitivat asian kuitenkin paremmin kuin hyvin, ja eipä aikaakaan kun meillä oli jo jalkojemme alla uusi, edellistä ehompi betonilattia.
Lattiamateriaalivalintoja tehdessämme muistan S:n hokeneen kyllästymiseen asti, että "eihän sua sitten haittaa, että lattia voi tuntua kylmältä?" Ei haitannut silloin ei - mutta vuoden tassuttelun jälkeen haittaa ehkä pikkuisen. Lattia on nimittäin todella kylmä kun se on kylmä. En muista viime talveltakaan montaa päivää, ettenkö olisi kaivannut villasukkia (joita ei tietenkään koskaan ollut saatavilla), hrrrr.
Toinen valintahetkellä askarruttanut asia koski lattian mahdollista liukkautta. Että mitä jos sitä vetää lipat kuuma keittokattila sylissään? Noh, lippoja ei olla vedetty, mutta kyllä sitä liukkautta vähän pitää varoa. Jostain kumman syystä erityisesti imuroinnin jälkeen.
Pelättyjä halkeamia lattiaan ei ole ilmestynyt, mikä on hyvä juttu. Ja vaikka muutama ruksi miinussarakkeeseen tuleekin, miellyttää valinta edelleen silmiämme. Betonilattian väriä miettiessään kannattaa kuitenkin käydä tutustumassa referenssikohteisiin ja mahdollisimman suuriin pintoihin. Pienet näytekappaleet eivät nimittäin koskaan onnistu paljastamaan koko totuutta ja lopputulos voi pahimmillaan/parhaimmillaan olla melkoinen yllätys. :-) Meitä ei tosin auttanut edes suurten pintojen näkeminen. Vasta vuoden aurinkokylvyn jälkeen sitä huomaa ajattelevansa, että lattia olisi voinut ehkä olla asteen tummempikin.
Mikään ei myöskään ole ikuista, ei edes betonilattia. Eli jos nykyvalinta alkaa meitä jostain syystä oikein kovasti nyppiä, betonilattian päälle on helppo asentaa joku kilpaileva vaihtoehto. Vaikka sitten se perinteinen parketti. :-)
Mukavaa maanantaita!
Tunnisteet:
betonilattia,
omat mietteet
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Onko teillä lattialämmitys betonin alla? Meidän lattia on sen ansiosta talvella ihanan lämmin. Myöskään liukkautta ei meidän lattiassamme ole, mutta se on tehty ihan eri menetelmällä kuin teidän - meillä on valun yhteydessä hierretty Mastertop-pinnoite, jollaista käytetään sävyttämättömänä myös teollisuushalleissa. Ainoa häiritsevä asia betonilattiassa oli aluksi sen kovuus, joka sai parkettiin tottuneet kantapäät kipeytymään, mutta kovuus lakkasi onneksi tosi pian vaivaamasta.
VastaaPoistaJuu, kyllä meilläkin on lattialämmitys - ja sen takia se lattian kylmyys ihmetyttääkin. Ei sillä, että meillä muutenkaan hellettä talvella pitelisi. Emme ilmeisest ole vielä(kään) onnistuneet säätämään lämmitysnamiskoja niin, ettei meillä olisi kylmä. KNX-näytön kopelointi ei näytä tuottavan mitään muutosta ja teknisen tilan maalämpöhärveli on ainakin allekirjoittaneelle ihan hepreaa. Voi siis olla, että kun kokemusta lämmönsäädöstä karttuu, niin meilläkin lattia lämpenee. :-)
PoistaToivottavasti ensi talvena lämpiää paremmin! Kun talon lämmitys tulee lattian kautta, niin pitäisihän lattiankin olla lämmin - etenkin kun kiviaines varaa lämpöä niin hyvin.
VastaaPoistaTehtiinkö teillä portaat samalla tekniikalla? Meille on tulossa betonilattia ykköskerrokseen (litiumpinnalla), mutta portaiden pinta on edelleen hakusessa. Portaina meillä on Ruduksen Elementot, mutta pinnan työstäminen aiheuttaa päänvaivaa.
VastaaPoistaJa kiva kun jatkoit bloggaamista!
Kellarista keskikerrokseen tehtävät portaat valettiin betonista paikoillaan, mutta niille ei tuota elämyslattia-pinnoitetta tullut. Muistaakseni sitä arvottiin aikanaan, mutta kai se sitten osoittautui jotenkin tosi haasteelliseksi tehdä ne portaat pinnoitteella niin, että niistä olisi tullut siistit. Niinpä me sitten päädyimme vain maalaamaan portaat - siinäkin on kyllä omat haasteensa. Ei niinkään toteutusvaiheessa, vaan siinä, että portaita pitäisi kai olla maalamassa alvariinsa, ettei mitään näkyviä kulku-uria pintaan muodostu. Meillä sellaiset nyt kyllä on. :-(
PoistaKiitos! Meillä ei tuo maalaaminen valitettavasti toimi, koska elementeissä on sen verran paljon tasoitettavaa ja tasoite ei pelkän maalin avulla pysy kiinni käytössä. Jatketaan siis metsästystä!
Poista