LAMPPU SOIKOON


Valaistussuunnitelman teko on ollut yksi niistä projekteista, joita olemme edistäneet lupaa odotellessamme. Apuna meillä on ollut valaistussuunnittelija, mutta oma panoskaan ei ole jäänyt vähäiseksi - onhan kyse meidän maustamme ja ennen kaikkea meidän kodistamme.

Koska betoni on pintana kylmä ja kuollut(kin), se huutaa vastaparikseen jotain "elävää". Uskomme välttyvämme teollisuushallivaikutelmalta tuomalla eloa puupinnoin.  Ei kaikkialle, eikä missään tapauksessa liikaa, mutta keskikerrokseen ripaus raakalautaa ja keittiön pitkän betoniseinän kaveriksi saareke puisella tasolla ja saarekkeen päälle joku seuraavista Secto Designin koivupuisista valaisimista:

Valaisinten kuvat: Finnish Design Shop

Samaa linjaa on tarkoitus toistaa myös ruokapöydän yllä. Valaisimen ei kuitenkaan tarvitse olla sama malli kuin saarekkeen yllä. Riittää, että se on samasta perheestä.

Kahdella keittiö-ruokailutilan valaisimella ei kuitenkaan koko asuntoa valaista - ei edes keittiö-ruokailutilaa. Tarvitaan siis yleisvaloa. Sellaisena käytämme mahdollisimman paljon epäsuoraa valoa. Pyrimme myös välttämään spotteja, koska niillä rei'itetty katto voi pahimmillaan johtaa levottomaan lopputulokseen. Olen toki nähnyt kauniitakin ratkaisuja, ja meillekin valaistussuunnittelija spotteja tarjosi, mutta emme lämmenneet niille tälläkään kertaa. Niinpä karsimme kaikki spotit pois märkätiloja, eteisiä ja kodinhoitohuonetta lukuun ottamatta.

Meille on myös tulossa muutamia lattiaan upotettuja valopisteitä: takanedustalle ja olohuoneen suurten ikkunoiden eteen. Tämä idea tuli suunnittelijalta ja pidimme siitä oitis.

Erilaisia sisustusaiheisia lehtiä ja sivustoja on vuosien saatossa tullut luettua ja paljon. Niinpä jostain on hihaan tarttunut ajatus makuuhuoneen yöpöydälle/seinälle sijoitettavien lukuvalojen korvaamisesta katosta roikkuvilla valaisimilla. Ehdokkaita on toistaiseksi useita, lopullinen valinta tapahtunee vasta viime metreillä:
 
Valaisinten kuvat: Finnish Design Shop
Minulle, joka asui ensimmäisessä omistusasunnossaan saamatta olohuoneen valaisinta koskaan kattoon, valoja on tulossa ja PALJON.  Välillä kylmää ajatella, että olemmeko rakentamassa kasvihuonetta (kun isoja ikkunoitakin on julmetusti), mutta mies rauhoittelee, ettei. Valaistusta ohjataan KNX-järjestelmän kautta, joten ylimääräisten valojen sammuttelu pitäisi olla helppoa, kai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...