LUPAPAPERIT SISÄLLÄ, NYTKÖ VAAN ODOTELLAAN?


I wish. Yksi betonielementtirakentamisen "erikoisuuksista" on, että ennen rakennesuunnittelun aloittamista on sähkö- ja lvi-suunnitelmien oltava valmiina viimeistä pistorasiaa ja keskuspölynimurin pistoketta myöten. Ai miksikö? No kun kaikki seinissä kulkevat johdot ja putket isketään elementtien sisään jo valuvaiheessa eikä niiden muuttelu tai lisääminen jälkikäteen ole mikään pikkujuttu. Tai näin minua on ainakin miehen toimesta valistettu.
Tässä vaiheessa tiedän siis jo, missä seisoo pistorasia ja mistä juoksee vesi, vaikka kuoppakaan ei ole vielä kaivettu. Olemattomassa katossa kojottaa konvektori ja jossain puhisee(?) maalämpö.
Pistorasioiden lisääminen näkymättömiin seiniin on välillä ollut haasteellista. Olemme kuitenkin suunnitelmia kommentoidessamme yrittäneet ottaa huomioon kuulemamme viisauden siitä, miten "pistorasioita ei ole koskaan liikaa". Niiden lopullista sijaintia pohtiessamme mielessä on myös pyörinyt toinen viisaus: "jokaista seinää ei kannata puhkoa pistorasioin, ikkunoin tai ovin, muuten huonekalujen sijoittelu voi olla hankalaa."
Kokonaan oma lukunsa on talon valaiseminen. Epäsuoraa valaistusta, spottia, loisteputkea, lediä - laitetaanko kaikkea, ja jos, niin mihin ja missä suhteessa? Onneksi tätäkään asiaa ei tarvitse yksinään tuskastella, vaan apua löytyy valaistussuunnittelijan muodossa. 
Ihan pelkkää pistorasiaa, lamppua ja vesijohtoa rakennusluvan odottajan aika ei ole ollut. Välissä on ehditty lomailla ja tehdä kunnon talonrakentajan tavoin pyhiinvaellusmatka Tampereen asuntomessuille. Siitä (ehkä) seuraavassa postauksessa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...